projekt biura w Oliwie

projekt biura w Oliwie

projekt biura w Oliwie

by 0 komentarzy

Przedstawiam najnowsze biuro, jakie zaprojektowałam dla firmy Masterlease z Gdańska. Inspiracją w doborze materiałów i kolorystyki do tego wnętrza był charakter oraz  identyfikacja firmy zajmującej się obsługą i leasingiem samochodów. W projekcie nie chciałam w sposób bezpośrednio nawiązywać do motywu „samochodu”, dlatego użyłam we wnętrzach materiały o „industrialnym” charakterze: ciemnografitowe, wielkoformatowe płyty gresowe z metalicznymi opiłkami, srebrzący się w świetle łupek kamienny, szkło i stal nierdzewna. Akcentem kolorystycznym został kolor granatowy – zaczerpnięty z logo firmy. W granacie wybrałam obicia wszystkich foteli przy biurkach, foteli konferencyjnych oraz obicie sofki w salce spotkań. Dla urozmaicenia dodałam jeszcze jasne odcienie szarości na fotelach w konferencyjnym oraz odcienie niebieskiego. Całość ociepla jasny dąb podłogi laminowanej oraz miodowy odcień dębowej okleiny meblowej.

kolorystyka-helena-michel

inetrior-design-process

Pierwotną przestrzeń biura (230m2) podzieliłam szklanymi ścianami, aby każdy z działów firmy zajmował dostosowaną do swoich potrzeb przestrzeń. Podział jest wyraźnie zdefiniowany, ale dzięki przeźroczystym szybom nie traci się wrażenia otwartej przestrzeni. Mlecznymi szybami osłoniłam strefy, które pracownicy biura chcieli aby pozostały przysłonięte. To pozwoliło na zachowanie większej prywatności osobom pracujący w biurze. Przeźroczyste szkło nie zatrzymuje światła słonecznego, które swobodnie oświetla całe biuro, tworząc na załamaniach tęczę kolorów.

office-design-project

Na wejściu do biura umieściłam recepcję i łącząca się z nią salę/pokój nieformalnych spotkań. W centralnym punkcie sali znajduje się stolik dębowy otoczony fotelami klubowymi. Oba pomieszczenia, recepcja i salka spotkań, skomunikowane są z małą ale funkcjonalną kuchnią. Kuchnia obsługuje zarówno salę spotkań, salę konferencyjną oraz pracowników biura.

Wszystkie meble i zabudowy znajdujące sie w poszczególnych pomieszczeniach zaprojektowałam specjalnie z myślą o tej przestrzeni. Ścianę recepcji zdobi podświetlana, wielka tafla szklana imitująca przecięty i oszlifowany niebieski agat. Kontuar recepcji obłożyłam grafitowymi płytami gresowymi i łupkiem naturalnym.

masterlease-biurooffice-space-design

office-grand-design projektowanie-biur-helena-michelprojekty-biuraprojektowanie-biur

zachęcam do obejrzenia większej ilości zdjęć z tej realizacji klikając na moje PORTFOLIO

projekt: Helena Michel Design

wykonawcy: Tintech (elektryka i wentylacja), Mateusz Jeshke (ekipa remontowa), Henryk Domaska (stolarz)

zdjęcia: Helena Michel

Na raze brak komentarzy

Przejdź do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszą osobą, która rozpocznie rozmowę.

Twoje dane są bezpieczneTwój adres email oraz inne dane nie zostaną nikomu udostępnione.